6 Mart 2013 Çarşamba

Erkek oyuncaklari


Erkek Oyuncakları

Çocukların ilgi duydukları ve zaman geçirmekten daha fazla keyif aldığı oyunlar, ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre farklılık gösterdiği gibi, cinsiyete göre de değişir. Kız çocukları daha çok annelerini örnek aldıkları için bebeklerle ya da kıyafetlerle ilgili oyunları severken, erkek çocukları yetiştirilme tarzına da bağlı olarak, arabalar ve erkek bebeklerle oynamayı sever. Bu nedenle gerek hediye almak gerekse çocukların önemli ihtiyaçları arasında yer alan oyun oynama faaliyetlerini gerçekleştirmek için oyuncak alırken, cinsiyete göre karar verilir. Kız ve erkek oyuncakları arasında seçim yaparken, çocuğun sevdiği ya da oynamak istediği eşyalara da önem vermek gerekir.

Bilişim çağında olan dünyamızda, internet ve bilgisayarın yaygınlaşması ile birlikte, oyuncaklara verilen önem bir miktar azalmıştır. 0-3 yaş grubu çocukların dahi bilgisayarla oynamaları ya da teknolojik oyuncaklara sahip olması gelişimleri açısından olumsuz bir durum olarak kabul edilebilir. Bu nedenle çocuklara teknolojik aletlerden ziyade oyuncakların alınması ve hayal dünyalarının gelişmesine yardımcı olunması büyük önem taşır.

Top oynamak çocukların en sevdiği oyunların başında gelir. Erkek oyuncakları arasında yer alan top, araba, su tabancası gibi oyuncakların yerini bilgisayar ya da tablet gibi eşyaların alması, çocukların enerjilerini harcamamalarına neden olur. Bunun yanı sıra hayal dünyalarını ve yaratıcılıklarını önemli oranda kısıtlar. Bu nedenle gerek kız gerekse erkek çocukları için oyuncakların önemi son derece önemlidir. Zeka, öğrenme kabiliyeti ve yetenek gibi birçok özelliğin oluşum ve gelişim dönemi olan çocukluk yaşlarında oyuncaklarla oynamak hem sosyal hem de ruhsal gelişim açısından büyük önem arz eder. Bu nedenle kız çocuklarının Barbie bebekler, takı ve aksesuarlar ile erkek çocuklarının ise lego, araba, tren gibi ilgi duydukları kız ve erkek oyuncakları ile oynaması sağlanmalıdır. 

Bilişim ve teknoloji çağını yaşayan dünyamızda, oyuncakların yerini teknolojinin alması robot çocuklar yetişmesine neden olabilir. Dolayısıyla çocuklarınıza oyuncak almak ve hem zekalarını hem de sosyalleşmelerini teşvik edici davranmak gereklidir. Telefon, bilgisayar, tablet gibi teknolojik aletler özellikle 0-5 yaş grubu çocukların gelişimlerini son derece olumsuz etkilemektedir.