19 Aralık 2012 Çarşamba

Hamam Isitma

Yerden ısıtma sistemleri bir çok alanda kullanılabilmektedir. Evlerde iş yerlerinde restaurantlar da ve artık en sonunda hamamlarda kullanımı oldukça artmış durumdadır.

Hamam ısıtma önceden odun veya kömür yakılarak buhar elde edimi ile yapılmaktaydı. Yakın zamana kadar tarihi hamamlardan bir çoğu eski usul ısınma sistemleri kullanmakta iken artık teknolojiyi ve ekonomik sistemleri kullanıma geçirmeye başladılar.

Restorasyon çalışmalarına girildiği dönemlerde maddi açıdan çok zorlamayan bir uygulama tekniği ile hamam ısıtma sistemi kusursuz olarak uygulanabilmektedir. Hamam ısıtma mermerlerin altına yerleştirilen elektrik kabloları ile yapılabilmekte olup bir diğer uygulama sistemi ise sıcak su boruları döşenmesi ile gerçekleştirilebilmektedir.

Elektrikli hamam ısıtma sisteminde göbek taşı altı döşeme, ve zemin altı döşeme ile hamamlar artık buhardan etkilenmeden ısıtılabilmektedir. bölgesel ısıtma tekniği sayesinde oturma bölgelerinde sırt dayama bölümleri, tabanda gerekli olan mermer bölümler ve göbek taşı gibi vücudun yoğun olarak temas ettiği noktaların ısıtması sağlanarak gereksiz ısıtma masrafından kaçınılarak ekonomi yapılabilmektedir.

Tarihi hamam ısıtma ile Osmanlı'dan kalan hamam kültürü alışkanlığı teknolojik yeniliklerle artık astım hastası olunsa bile içinde keyifle yıkanabilme özgürlüğü tanımaktadır. Hamam ısıtma eski usul yöntemlere göre maddi açıdan da işletmelere kar sağlamaktadır. Bu nedenle tercih edilmesi gereklidir.


5 Aralık 2012 Çarşamba

Alttan isi Yalitim

Isıtma Nedir

Isıtma milattan önce insanoğlu tarafından üşümeyi engellemek için ateşin icat edilmesiyle başlamıştır. İlk olarak açık alanda birkaç odun parçası ile başlayan ısıtma günümüze gelindiğinde teknolojinin inanılmaz gelişimi ile öyle çok çeşitlendirildi ki doğalgazlı, elektrikli, kömürlü ve fuel oil ile ısıtma her zaman ihtiyacımız olmaya devam etmektedir.

Günümüzde ev ve iş yerimizi ısıtmak için artık çoğunlukla doğalgaz kullanıyoruz. Pahalı bir yakıt türü olan doğalgaz en çok evlerde tercih ediliyor. Ancak bazı evlerde yerden ısıtma sistemi de kullanılmaktadır. Alttan ısıtma yalıtım için daha iyi olduğunu herkes biliyor. Ekonomik olması da tercih nedenlerinden biri olarak biliniyor. Yerden ısıtma sistemleri elektrik ile çalışmaktadır.

Alttan ısı yalıtımı için uygulanan yerden ısıtma sistemi elektrik enerjisinin pahalı olması nedeniyle çekingen davranılmaktadır. Ancak yaygın olan bu davranış aslen hatalıdır. Çünkü yerden ısıtma sisteminde kullanılan enerji diğer ısıtma sistemlerine göre %30 daha az olduğu için birim fiyat ne kadar pahalı olsa da yinede makul kalmaktadır.